Skip to content

Karácsonyi készülődés: itt a szeretet ünnepe

2019.12.25.

A karácsonyi időszak számomra az év legszebb időszaka, hiszen az advent a várakozásról és készülődésről szól. Van benne valami különleges, amitől más lesz. Egyben a legmozgalmasabb is: hiszen annyi mindent el kell ilyenkor elintézni. Ugyan is ez az év végével esik egybe.

Egész évben a rohanásé a főszerep. Adventben igyekszem egy kicsit lecsillapodni a pörgésben, s a családommal tölteni a legtöbb időt: már amennyire a munka és a kötelező elfoglaltság engedi.

Ilyenkor az ember ha nem figyel kellőképpen kapkodásba kezd, hogy az ünnep tökéletességéért minden meglegyen. Ennek megelőzése miatt igyekeztem a meglepetéseket időben beszerezni, de sajnos így is volt, ami januárban érkezik meg. De ami késik az nem múlik.

Az előkészületek

A készülődés kedvenc része a süti készítés. Ennek mestere édesanyám, aki mindenféle finomat készít. A mézeskalács készítésnek különösebb hagyománya nincsen a családban: nálunk a gyümölcskenyér a tuti befutó. Anya pedig különösen finoman készíti el.

Az ünnepi időszak legszebb éjszakája számomra a szent este: ez az nap a családról szól. Ahogyan gyerekkoromban, úgy most is csodaként élem meg. Van benne valami varázslatos, valami megfoghatatlan.

A karácsonyfát általában közösen díszíti fel a család, bár idén anya korán kelt és a fa feldíszítésével kezdte.
A nap nagy részében az előkészületek vannak előtérben: egy kis pakolás, egy kis takarítás, a szükséges dolog előkészítése az esti vacsorához.

A karácsonyi menü

A vacsora minden évben ugyan az: halászlé és mákos guba. Anya minden évben külön készít a számomra egy laktózmentes verziót is. Mert a finomságokat lehet diétásan is élvezni. Vacsoránál pedig együtt a kis családom: és ezzel teljessé válik a szeretet ünnepe.

Mert adni jó

Az ünnep sosem az ajándékokról szólt nálunk, mert nem ez az egy napon fog valami hiányozni. Inkább igyekszünk személyre szóló és hasznos meglepetéseket beszerezni, olyat, amire tudjuk, hogy a másiknak szüksége van.

Az ünnepekben a családi együttlét, a közös pillanatokat a legfontosabbak: a nevetés, a boldogság és a közös élmények felbecsülhetetlenek. Az családi együttlét a legnagyobb kincs: az ilyen pillanatokat az ember a szívébe zárja.

Kívánok minden kedves olvasómnak békés, boldog karácsonyt!

Köszönöm, hogyha elolvastad a bejegyzésemet. Még több tartalmat a facebook oldalamon és az instagramon. Like-olj vagy kövess, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről.