Skip to content

Forog a kamera

2019.03.21.

Azt hiszem a márciusom maga az utazàs időszaka. A nőnapi hétvégén Budapestre látogattam el. Volt minden ezen a hétvégén: továbbképzés, egy kis fotózás és még egy kirándulás is belefért. A helyszín pedig Etyek volt, a Korda filmapark.

Az egész hétvégi kaland pénteken kezdődött, de a legnagyobb élmény vasárnap reggel történt: amikor is a filmes világ egyik helyszínét az etyeki filmstúdió parkot tekintettem meg a párommal. Bevallom, nagyon tetszett.

De mielőtt belekezdtek a sztorizgatásban, úgy gondolom, hogy pár szót érdemes Etyekről szólni. A nagyközség Fejér megyében található a Dunántúli-középhegység ölelésében. Már időszámításunk előtti korban is létező település volt. A falu mezőgazdasággal foglalkozott, azon belül a szőlőtermesztés volt az elsődleges. Jelenleg is fontos kultúrális szerepet tölt be a népművészetben.

Legnagyobb nevezetessége Etyekwood amelyet a nemrégiben elhunyt Andy Vajna producer és Demján Sándor vállalkozó alapította 2007-ben.

Maga a látogatás kb. 2 órás volt. Egy idegen vezető volt, aki mesélt erről a komplexumról. Az egész egy rövid áttekintéssel kezdődött a névadóról, ami nem a Gyuri bácsiról lett elnevezve, hanem Korda Sándorról, aki egy magyar származású filmrendező volt.

Majd az életrajzi beszámoló után, a filmgyártás kezdetiről, hogy hogyan is indult útjára ez a mára már művészeti ággá alakult iparág. A néma filmektől a hangos filmekig, hogy milyen trükköket alkalmaznak, egyszóval bemutatták, hogy mitől lesz egy jelenet különleges a nézők számára. Kipróbálhattad a greenbox-ot, tükör szobát és még nagyon sok mindent, amit a filmkészítés során használnak.

 

[wpvideo 4YXeUXS9 ]

A nagy, hangszigetelt stúdiók forgatás miatt nem látogathatóak, viszont az egy filmhez vagy sorozathoz külső helyszíneket is építenek. Ilyen például a Borgiák sorozat vagy a Pokolfajzat című film egy helyszínét. Kívülről nem is gondolnád, hogy mögötte egy középkori vagy egy tipikus amerikai városrészlet. És amikor belépsz a díszlet közé csak ámulsz és bámulsz. Mintha egy másik világba lépnél be.

Összegezve úgy gondolom, hogy egy tavaszi kirándulásnak tökéletes, ha az ember szeretné tudni, hogy hogyan készülhet a kedvenc filmje vagy sorozata.