Skip to content

Laktózmentes mindennapok

2018.08.18.

Akik személyesen ismernek, ők tudják, hogy laktózérzékenységgel élek együtt. Bízom benne, hogy ez csak egy átmenti állapot és változni fog. De az orvostudomány véleménye szerint ezzel meg kell tanulni együtt élni.

Kiskorom óta megtanultam, hogy mit ehetek és mit nem, mert sem tojásfehérjét, nem tartósítószert, pontosabban nátrium-benzoát-ot nem ehetek.

18 évesen pedig egy újabb “diétába” kellett beletanulnom: a laktózmentes étkezés. Eleinte tragédiának éltem meg, mert a kedvenc nassolnivalómtól, a túró ruditól kellett búcsút vennem. A diéta mellett pedig megtanultam, hogy laktáz bogyóval lehet néha bűnös életet élni.

Minden kapható már laktózmentes formában: fagyi, jégkrém, túró, tejföl, tej, joghurt és még hosszas sorokban sorolhatnám. Igaz nem olcsó termékek, de megszűntek a rosszul léteim, a hasfájás és hasgörcs. Sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozott életet tudok élni. Igaz, nagyon figyelmesnek kell lenni, hogyha vásárolni megy az ember, mert az összetevőket meg kell nézni, informálódni kell, hogy mi van benne.

Majdnem ugyan úgy étkezem, mint előtte: majdnem mindent fogyasztok, csak mentes kivitelben. Amit pedig nagyon ennék de tejes, azokra az alkalmakra kéznél van a latáz enzim tablettám.